Jedlo a pitie v Španielsku

Španieli sú naozajstnými labužníkmi pre ktorých nie je jedlo a pitie len nudnou konzumáciou. Priam s potešením zasadajú k bohato prestretým stolom, a keď už zájdu do reštaurácie, môže sa taká návšteva pretiahnuť na dve až tri hodiny.
Španielsky životný rytmus je odlišný od toho stredoeurópskeho, deň začína trochu neskôr striedmymi raňajkami okolo ôsmej až po deviatej. Vykročiť do nového dna bez silnej kávy s mliekom ( café con leche) nepripadá do úvahy. K tomu patrí croissant alebo iné sladké pečivo.

jídlo.jpg

Približne od dvanástej, zažívajú bary prvý veľký dopyt po tapas, chuťovkách rôzneho druhu. Najčastejšie sa konzumujú k poháru červeného alebo bieleho vina, či piva. Môžete si  objednať  hneď celú veľkú porciu(ración) alebo niečo malé k jedlu behom dna ako miešaný šalát prípadne hustú zeleninovú polievku(menestra).
Čas na výdatný obed nastáva okolo druhej až pol tretej. Večera prichádza na rad omnoho neskôr, o deviatej až pol desiatej. Pričom na úvod sa opäť podáva tapas. Obed a večera tvoria tri chody, predjedlo, hlavné jedlo a dezert. Typickým dezertom je karamelový puding, ryžová kaša alebo žĺtkový smotanový krém natillas. Na úplný záver si Španieli radi objednávajú espreso. Na stredomorskom pobreží sa pije dobre vychladená horchata, čo je nealkoholické mandľové mlieko, ktoré býva sladké až veľmi sladké.
Večera býva v španielsku drahšia ako obed. Tí, ktorí nechcú utrácať veľa peňazí za jedlo, môžu využiť obedné menu hotových jedál. Cena takéhoto menu sa pohybuje okolo 9 až 10 eur. Vybrať si väčšinou môžete vybrať z niekoľkých  rôznych predjedál, hlavných jedál a dezertov. V cene je aj chlieb, voda a víno.

olivy.jpg

Špeciality:
Chorizo– papriková saláma rozšírená po celom španielsku
Paella– ryžový pokrm z Valencie, existuje v mnohých rôznych variantoch. Základom je ryža ochutená šafranom s čerstvou zeleninou.
Mariscada– miska s plodmi mora
Jamón serrano– známa španielska šunka sušená na vzduchu
Gazpacho– studená andalúzska polievka s rozmixovaným bielym chlebom, paradajkami, uhorkami, paprikou, cibuľou, cesnakom, octom a olejom.
Churros– čerstvo usmažené tyčinky z odpaľovaného cesta, ktoré sa namáčajú do čokolády