Aikido

Aikido je japonské "pokojné" bojové umenie (alebo "Budo"), ktoré zahŕňa sériu techník krútenia, hádzania a techník kĺbov, ktoré vyvinul Morihei Ueshiba a spája bojové umenia Judo a Jujitsu. Aikido nezahŕňa udieranie ani kopanie inej osoby. Je to oveľa viac o tom, ako sa naučiť používať súperovu energiu na ovládanie protivníka prostredníctvom dynamiky pohybu.

aikido

Morihei Ueshiba, alebo "O Sensei", čo znamená "veľký učiteľ", vyvinul Aikido, aby sa sústredil na aspekty morálky a spirituality tým, že rozvíjal harmóniu a mier. Aikido by sa dalo preložiť ako: "Cesta harmónie Ducha".
Študenti O Sensei v priebehu rokov vyvinuli svoje vlastné "štýly" Aikido, hlavne spôsobom, akým interpretovali spôsoby Aikido. Počas výučby Aikido sa nenachádzajú žiadne súťaže alebo turnaje, ani "súperenie". Nariadenia Dojo (alebo "školy") Morihei Ueshiba odporúčajú:

aikido umění

  1. Vždy dodržujte pokyny učiteľa starostlivo.
  2. Naučíte sa, ako sa vysporiadať s viacerými nepriateľmi, aby ste boli chránení zo všetkých strán.
  3. Všetok tréning Aikido musí prebiehať v príjemnej a šťastnej atmosfére.
  4. Na začiatku tréningu treba rozvinúť pohyb tela predtým, ako začnete pracovať s intenzívnejšou praxou, nikdy nesmiete nútiť akýkoľvek pohyb.
  5. Cieľom Aikido je trénovať myseľ a telo.

Trvá dlhšie, kým sa naučíte a ovládnete umenie Aikido, dlhšie ako Karate, Tae Kwon Do alebo Kempo, a je potrebná veľa praxe a tréningu, kým sa to podarí efektívne využiť pri sebaobrane.

bojové umění

História aikidó
Morihei Ueshiba sa narodil v Japonsku v roku 1883 a po tom, čo bol svedkom toho, že jeho otec bol z politických dôvodov napadnutý miestnymi zlodejmi, sľúbil, že bude silný aby pomstil svojho otca. Praktizoval bojové umenie, získal certifikáty v Jujitsu. Neskôr sa začal pozerať do náboženstva a potom spojil svoje náboženské a politické ideológie s "budo" alebo bojovými umeniamy, aby vytvoril "aikibudo" a "aikinomichi", ktoré sa stali Aikido v roku 1942.