V zdravom tele – zdravý duch a v tom ženskom, kyselina listová

Kyselina listová je jeden z vitamínov, ktorý je pre ženský organizmus extrémne potrebná. Môžete sa s ňou stretnúť aj pod názvami kyselina folová, vitamín B9, vitamín M, alebo vitamín Bc.

tvář
 
Prečo je vitamín B9 dôležitý hlavne pre ženy?
 
Dôvodom, prečo je kyselina listová dôležitá najmä pre ženy, sú vonkajšie prejavy jej nedostatku. Medzi tie hlavné totiž patrí nadmerne vyschnutá pokožka, vypadávanie vlasov a zvýšené riziko vzniku depresií. Okrem toho nedostatok tohto vitamínu spôsobuje dlhodobú únavu, problémy so správnym trávením, riedku stolicu, anémiou ( chudokrvnosť ), poškodenie srdcovocievneho systému a celkovú dehydratáciu organizmu.
 
Za čo všetko zodpovedá
 
Kyselina listová zabezpečuje všetky dôležité funkcie bunkového delenia v tele, správny rast bielych krviniek, syntetizuje nukleové kyseliny, je súčasťou chromozómov a génov. Ďalej zabraňuje vzniku srdcových a cievnych ochorení, napríklad infarktu a zabezpečuje ich správny chod.
 
Zdroj kyseliny listovej v potrave
 
Najlepším zdrojom kyseliny listovej, je zelenina zelenej farby, a to najmä zelenina listová. Z ostatnej zeleniny je to brokolica, chren, ružičkový kel, kapusta, paradajky a karfiol.
Vo všeobecnosti, by sme mohli povedať, že tmavozelené odrody, obsahujú i viac kyseliny listovej.
Veľmi dobrým zdrojom sú aj pšeničné, šošovicové, sójové, hrachové a cícerové klíčky. V nižších množstvách ju však obsahujú všetky naklíčené semená. Nájdete ju aj v pomarančoch a ostatných citrusových plodoch, vajíčkach, orechoch, pečeni a v droždí.

rajče
 
Denná odporúčaná dávka pre dospelú osobu sa pohybuje okolo štyristo až štyristopäťdesiat mikrogramov. V období tehotenstva je to dokonca dvakrát viac, teda osemsto mikrogramov za deň.  Toto množstvo, pre váš organizmus zabezpečí napríklad sedemdesiat gramov pšeničných klíčkov, alebo stoosemdesiat gramov naklíčenej sóje.